Home

Achtergrond 164 x bekeken

Naam Balkenende zingt nog rond in Brussel

Hoewel hij zelf onlangs te kennen gaf tot 2015 in Den Haag actief te willen blijven, wordt Jan Peter Balkenende nog steeds genoemd als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

"Ik hoor in alle hoeken en gaten dat hij goed ligt bij iedereen en dat hij weinig vijanden heeft'', aldus een welingelichte bron dinsdag. De premier zou volgens deze bron bovendien zelf ook geïntererseerd zijn in de prestigieuze functie.

Geruchten over Balkenendes Brusselse ambities doen al geruime tijd de ronde. ,,Ik denk dat hij geen nee zegt als de weg openligt'', verklaarde ex-minister Ben Bot (net als de premier lid van het CDA) vorig jaar april. Balkenende liet daarop via zijn woordvoerder weten ,,er niet mee bezig te zijn''. Kringen rond de premier herhaalden die boodschap dinsdag. ,,Balkenende is alleen bezig om van deze kabinetsperiode een succes te maken.''

De nieuwe Europese Commissie moet in november aantreden. De algemene verwachting in Brussel is dat de huidige voorzitter, de Portugees José Manuel Barroso, op zijn post zal blijven. Maar Barroso, een politieke geestverwant van Balkenende, is zeker niet onomstreden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.