Home

Achtergrond 202 x bekeken

NAK wil partijkeuring pootgoed aanpassen

De keuringsdienst NAK wil de keuring aanpassen van partijen pootaardappelen op het akkerbouwbedrijf.

De NAK verwacht dat de keuring door de aanpassing goedkoper wordt. De NAK legt het voorstel deze maand voor aan de telers op vergaderingen. De NAK wil dat de kwaliteit van de keuring op peil blijft, maar dat het aantal uren daalt dat de keurmeester er in steekt. Het voorstel komt voort uit het project Keuring op Maat.

Momenteel wordt het pootgoed op het akkerbouwbedrijf beoordeeld volgens een keuring in opbouw. "Tijdens het lezen en sorteren van een partij pootgoed komt de keurmeester regelmatig langs", zegt Ton Stolte, manager Buitendienst bij de NAK. "Als de partij klaar is wordt nog een aantal balen open gesneden en gekeurd."

Volgens Stolte vergt deze wijze van keuren ruim 60.000 manuren per jaar van de keurmeesters. "Het keuren van het pootgoed kost op kleinere bedrijven meer tijd dan op grotere bedrijven. Per uur wordt op kleinere bedrijven gemiddeld ruim 13 ton pootgoed gekeurd. Op de grotere bedrijven is dat bijna 27 ton. De grotere bedrijven betalen daardoor relatief meer voor de keuring dan kleinere bedrijven. Daarom heeft de pootgoedsector vorig jaar aan de NAK gevraagd dit te bekijken."

De NAK heeft drie keuringsmodellen vergeleken met de huidige keuring in opbouw. Stolte: "De nieuwe modellen gaan uit van een basiskeuring van de partij in de box of kist en aan de leesband bij de start van het sorteren. Daarna volgt nog een eindkeuring van de balen. Een ander model bestaat alleen uit een eindkeuring van de gereedstaande partij."

De NAK kan het aantal uren halveren als alleen een eindkeuring wordt uitgevoerd met de helft van het aantal balen dat gewoonlijk wordt open gesneden. Stolte: "Maar dat gaat ten koste van de kwaliteit. Bovendien neemt een keurmeester nu bij de beginkeuring direct certificaten mee en bemonstert hij de sorteergrond. Onze voorkeur gaat daarom uit naar een systeem met begin- en eindkeuring. Dan blijft de kwaliteit van de keuring op peil en het levert toch een besparing op."

Of registreer je om te kunnen reageren.