Home

Achtergrond 225 x bekeken

Minder landbouwgrond voor woningbouw, prijs daalt

In 2009 zal er minder landbouwgrond worden aangekocht voor woningbouw.

Dat verwacht Peter Overwater van grondbeleid-adviesbureau Overwater. Daardoor daalt de vraag naar landbouwgrond en zal volgens Overwater ook de grondprijs het komende jaar dalen.

Overwater deed zijn uitspraken vandaag tijdens de Actualiteitendag Agrarisch Recht in Lunteren bij een lezing over de Wet Ruimtelijke Ordening (WRO). Die wet kent volgens Overwater nog veel onduidelijkheden. "Bij onteigening staat nog niet vast hoe het geregeld is met schadeloosstelling. Als het aan mij ligt worden er twee berekeningen gemaakt. Een volledige schadeloosstelling op basis van de huidige bestemming of er komt een volledige schadeloosstelling op basis van de toekomstige bestemming. Die twee berekeningen moeten naast elkaar gelegd worden en de boer moet de hoogste schadevergoeding krijgt."

Naast zijn voorspelling waarschuwde Overwater voor louche grondaanbieders. "Ik merk dat er op dit moment mensen, oplichters is een beter woord, actief zijn die agrarische grond aankopen en het dan in kleine kaveltjes doorverkopen met de vermelding dat er mogelijk een bestemmingswijziging plaatsvindt. In veel gevallen is dit helemaal niet mogelijk, maar zo verdwijnt er wel agrarische grond. Ik vind dat de NVM moet ingrijpen om het probleem binnen de perken te houden."

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.