Home

Achtergrond 267 x bekeken

Minder landbouwgrond voor huizen, prijs daalt

De bouw van woningen zal in 2009 minder landbouw­grond opeisen.

Dat verwacht Pe­ter Overwater van grondbeleid­adviesbureau Overwater. Hier­door daalt de vraag naar land­bouwgrond en zal volgens Overwater ook de grondprijs da­len.

Overwater deed zijn uitsprake op de Actualiteitendag Agrarisch Recht in Lunteren bij een lezing over de Wet Ruimtelij­ke Ordening (WRO). Die wet kent volgens hem veel onduidelijkhe­den. ”Bij onteigening staat nog niet vast hoe het geregeld is met schadeloosstelling.”

Als het aan hem ligt worden er twee berekeningen gemaakt: een volledige schadeloosstelling op basis van de huidige bestemming en een volledige schadeloosstel­ling op basis van de toekomstige bestemming. ”De boer moet de hoogste vergoeding krijgen.”

Overwater waarschuwde voor louche grondaanbieders. ”Ik merk dat er oplichters actief zijn die agrarische grond kopen en het dan in kleine kaveltjes doorverko­pen met de vermelding dat er mo­gelijk een bestemmingswijziging plaatsvindt. Vaak kan dat hele­maal niet, maar zo verdwijnt er wel agrarische grond.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.