Home

Achtergrond 275 x bekeken 5 reacties

'Meerjarige gewassen beter voor klimaat'

De landbouw moet daar waar mogelijk overstappen op meerjarige gewassen, om de strijd aan te binden tegen de uitstoot van broeikasgassen.

Dat staat in de jaarlijkse State of the World die vandaag is uitgebracht door het World Watch Institute. Meerjarige gewassen, zoals gras, leggen meer koolstof en stikstof vast in de bodem dan bijvoorbeeld graangewassen die jaarlijks opnieuw worden ingezaaid. Daarbij komt dat het keren van de grond gepaard gaat met een toenemende CO2-uitstoot.

Belangrijk is dat het gebruik van kunstmest wordt teruggedrongen, vindt het instituut. Volgens het rapport is de veehouderij inmiddels verantwoordelijk voor de helft van de uitstoot van broeikasgassen uit de landbouw.

De auteurs van het rapport stellen dat consumenten hun leefwijze moeten aanpassen om een klimaatverandering te voorkomen. Vleesconsumptie, het gebruik van de auto, weggooiapparatuur en andere symptomen van het goede leven moeten volgens het rapport worden teruggedrongen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De koeien zijn volgens eerdere onderzoeken verantwoordelijk voor uitstoot van broeikasgas, terwijl grasteelt de uitstoot juist verminderd.
  Dan mag je op basis hiervan de conclusie trekken dat de huidige melkveehouderij als broeikasgas neutraal ( en dus duurzaam) kan worden aangemerkt.

 • no-profile-image

  h.t.

  Ja natuurlijk. Maar wat levert het op voor de grondgebruiker ? Er zijn maar weinig akkerbouwers die gras eten. En van de wind leven is ook niet alles.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  De akkerbouwers hoeven geen gras te eten, als de consument het maar wel doet.

 • no-profile-image

  x

  Mmmm. lekker, tongfillet op een bedje van gras, friet met biefstuk met als groente van de dag vers gras. als toetje, mona met hele strukjes gras. of gebakken gras uit de oven. Nog duurzamer wordt het als we gebakken lucht uit de oven gaan eten.
  man man man wat een geneuzel. leuk oplossingen bedenken die het milieu bevorderen, zonder te kijken of het haalbaar is. als we stoppen met eten en geen auto meer rijden dan gaat het milieu pas vooruit. Goed ik stop er maar mee, want ik begin ook al van die onzin uit te kramen.

 • no-profile-image

  freek

  nee jullie begrijpen het niet dan moet dat gras ingekuilt worden voor energie winning voor mensen die te hongerig zijn om iets me te doen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.