Home

Achtergrond 189 x bekeken

Meer vlees door toename biggen en krimp export

De hogere biggenproductie, de kleinere export van biggen, en betere technische resultaten zijn de belangrijkste oorzaken voor de toegenomen productie van varkensvlees.

Dat zegt voorzitter Annechien ten Have van de LTO vakgroep varkenshouderij. Vorig jaar werd in Nederland 1,25 procent meer varkens geslacht, terwijl ook het aantal geëxporteerde vleesvarkens flink groeide met 11,2 procent. De bruto binnenlandse productie van vleesvarkens groeide met bijna 4 procent.

"Per jaar groeit de biggenproductie per zeug met 0,3 big. Er zijn vorig jaar 100.000 biggen minder geëxporteerd. Die dieren zijn in Nederland gebleven. Dat verklaart voor een groot deel de groeiende productie", aldus Ten Have.

De groeiende productie is ook niet in strijd met het systeem van varkensrechten dat de productie moet begrenzen. Ten Have: "Bij de evaluatie van de mestwetgeving bleek dat vooral in het oosten van het land de benuttingsgraad van de varkensrechten vrij laag is. Die lag daar op 87 procent. In het zuiden van Nederland lag die benutting op 93 procent. Dat geeft dus aan dat er nog latente ruimte is die een groeiende productieomvang mogelijk maakt."

Ook Leo Verheijen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zit op dezelfde lijn. "Vooral begin dit jaar waren de biggenprijzen matig. Vrij veel gesloten bedrijven hebben toen meer biggen zelf afgemest." Er zaten ook verschuivingen in exportbestemmingen; fors meer biggen gingen naar Polen en Hongarije, verklaart Verheijen puur uit de prijs.

Verder wordt de varkenshouderij volgens de NVV’er steeds professioneler, wat tot gevolg heeft dat de onbenutte ruimte in de varkensrechten steeds kleiner wordt. Verheijen: "Een bedrijf met 1.000 zeugen heeft echt geen 15 procent onbenutte varkensrechten in bezit, wat je op kleine bedrijven nog wel eens ziet."

Of registreer je om te kunnen reageren.