Home

Achtergrond 198 x bekeken

Meer bevers in Utrechts landschap

De bever rukt op in Utrecht.

Het Utrechts Landschap maakte vandaag bekend dat op drie verschillende plekken langs de Nederrijn bevers worden gesignaleerd.

Boswachter Hugo Spitzen is blij met de komst van de dieren in zijn natuurgebied. "De bevers worden steeds vaker gezien door mensen die langs de Nederrijn wandelen.''

De bever kwam tot twintig jaar geleden niet meer in Nederland voor. In 1988 zette Staatsbosbeheer 42 knaagdieren uit in de Biesbosch. Vandaag leven er ongeveer 450 in Nederland. De bevers in Utrecht zijn op eigen kracht richting het natuurgebied De Blauwe Kamer getrokken.

Volgens de boswachter is het gebied langs het water erg geschikt voor de bever. ,,Het gebied is moerassig en er staan volop wilgen'', aldus Spitzen.

De bever is een van de grootste knaagdieren ter wereld. De vacht is geligbruin tot zwart van kleur. Het beest kan bijna een meter groot worden en weegt tussen de tien en de veertig kilo. Volgens de boswachter kunnen de waterdieren met hun tanden hele bomen doorknagen. "Maar bevers brengen geen schade toe aan dijken omdat ze geen onderwatertunnels graven. Dat doen muskusratten bijvoorbeeld wel'', zegt Spitzen.

De boswachter wil niet zeggen waar de bevers precies zitten. "De dieren hebben hun rust nodig. Als iemand een bever ziet is het fantastisch, maar mensen kunnen maar beter niet actief op zoek gaan naar de beesten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.