Home

Achtergrond 183 x bekeken

Marokkanen bang voor eenzaamheid in 'witte' wijk

Veel Turkse en Marokkaanse Nederlanders zijn bang naar een 'witte' wijk, een buurt met vooral autochtone Nederlanders, te verhuizen.

Ze vrezen daar eenzaam te zijn en door de buurtbewoners te worden weggekeken. Het verharde maatschappelijke klimaat voedt die angst.

Dat blijkt uit het rapport 'Goede buren kun je niet kopen', dat het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag publiceerde. Het is mede gebaseerd op groepsgesprekken met Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders over hun ambities en ervaringen op de woningmarkt. De allochtonen vrezen ook dat ze zich in een 'witte' wijk telkens als allochtoon of moslim moeten bewijzen.

Ook als zij voldoende geld hebben om in een andere wijk te gaan wonen, besluiten zij in hun eigen wijk te blijven. Hun familieleden wonen daar en allerlei voorzieningen, zoals de islamitische slager en Turkse bakkerij, zijn dichtbij. Bovendien leidt de stadsvernieuwing ertoe dat de woningen in de oude wijken beter worden en dat de buurt beter wordt onderhouden.

Ondanks hun angst naar een 'witte' wijk te verhuizen, geven de meeste allochtonen de voorkeur aan een gemengde wijk, waarin Nederlanders van allerlei culturen wonen. De ervaring leert echter dat autochtonen wegtrekken, als allochtonen in hun wijk komen wonen. Bovendien zegt 40 procent van de autochtone Nederlanders liever geen allochtone buren te hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.