Home

Achtergrond 521 x bekeken

Maatregelen tegen de kou nodig in de stal

Koeienlichamen dampen in de kou.

Veehouders kunnen bijna zeker problemen tegemoet zien door het koude weer, zegt DLV Advies. Zeker als de stallen nauwelijks zijn geïsoleerd tegen de kou. Bij hevige kou is een lagere melkgift en gewichtsafname bij vleesvee te verwachten. Vannacht gaat het stevig vriezen, waardoor waterleidingen en zelfs de melkrobot vorstschade kunnen oplopen. Volgens bedrijfsleider Gelein Biewenga van proefstation Nij Bosma Zathe is het zinvol ervoor te zorgen dat de melkput en/of de melkrobot enigszins warm blijven. Foto Vidiphoto

Liefhebbers van oude trekkers trotseerden zaterdag de kou op de jaarlijkse koop- en ruilbeurs in het Gelderse Zennewijnen. "Het was behoorlijk druk. Naast de vele onderdelen waren er 25 complete trekkers te zien, zelfs van voor de oorlog", vertelt organisator Henk Valkis. De trekkers wilden ondanks het koude weer toch starten. En de verkoop van de warme erwtensoep verliep door het koude weer goed. Foto William Hoogteyling

RMO-chauffeur Christ van Hout van FrieslandCampina rolt de slang uit om een melktank leeg te halen bij het Brabantse Landhorst. Door de sneeuw kon hij vandaag niet bij alle veehouders van zijn reguliere route melk ophalen. Op diverse plaatsen was het te glad en ondernam de rijdende melkontvangst vanavond of anders morgen een nieuwe poging. Vooral in het zuiden van het land hadden RMO-chauffeurs last van het winterweer. In het Oosten, Westen en Noorden vielen de problemen volgens FrieslandCampina tot nu toe mee. Foto John Claessens

Akkerbouwer Jan Pieter Bierema bewerkt het land met een cultivator. "Op dit perceel heeft wintertarwe gestaan. Het land is geploegd en nu kon ik het vlak trekken met de cultivator. Dankzij de dooi kon ik het perceel goed bewerken, terwijl de vorst in de ondergrond er voor zorgt dat ik er niet in weg zak. Eventuele bodembeschadiging wordt weer weg gewerkt door de strenge vorst die deze week gaat komen. Eind februari probeer ik dan over de vorst nog te bemesten met kippenmest. Ik heb ook nog 110.000 vleeskuikens. De mest daarvan gebruik ik voor een deel op mijn eigen bedrijf. Ik probeer zo min mogelijk kunstmest te gebruiken", aldus Bierema. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.