Home

Achtergrond 390 x bekeken

MRSA wereldwijd verspreid

De ziekenhuisbacterie in varkens komt verspreid over de wereld voor.

Uit onderzoeken naar de aanwezigheid van MRSA (Methicilline-resistente Staphylococcus aureaus) in Europa, Azië en Noord-Amerika blijkt dat overal hetzelfde type wordt gevonden.

Amerikaanse onderzoekers melden in het wetenschappelijk tijdschrift Plos-One dat varkens-MRSA ook ruimschoots voorkomt in Amerikaanse varkens en varkenshouders. Het is voor het eerst dat dit in de VS is vastgesteld.

Het onderzoek bevestigt dat varkens-MRSA verspreid is onder de wereldwijde varkenspopulatie. De kloon die in de VS is gevonden is dezelfde (ST398) als die in Europa. Dat zegt overigens niets over de oorsprong van de bacterie, die voor het eerst in Nederland is gevonden. Volgens Jaap Wagenaar van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht zal waarschijnlijk nooit meer vastgesteld worden waar de varkens-MRSA is ontstaan.

De onderzoekers onderzochten 299 varkens en twintig mensen uit de staat Iowa. Bij 49 procent van de varkens en bij negen mensen werd de bacterie aangetoond.

Of registreer je om te kunnen reageren.