Home

Achtergrond 735 x bekeken

Loonwerker freest bij winterzon

Bij een stralende winterzon freest een medewerker van loonbedrijf Bongers uit Tiel een greppel uit. ”Door de vorst gaat het prima."

"We rijden hierdoor minder sporen en de grond is nog niet te hard bevroren zodat we nog wel kunnen frezen”, vertelt Gerrit Bongers. De meeste greppels zijn in het najaar geschoond, maar enkele boeren kiezen ervoor om het in het vroege voorjaar te doen. Naast het schonen van de afwateringsgreppels is Bongers bezig met ploegen en spitten. ”Op dit moment gaat het nog prima, maar ik denk dat het na het weekeinde te veel gevroren heeft voor de grondwerkzaamheden”, aldus Bongers. Foto William Hoogteyling

De Energieproducerende Kas bespaart een tuinder energie, maar levert netto nog geen energie. Dat concluderen onderzoekers na een tweeëneenhalfjarige praktijkproef in de kas van potplantteler Stef Huisman uit het Gelderse Huissen, bij Arnhem. Huisman is overwegend positief over de teeltresultaten. Foto Frans Ypma

Over vers geploegd land trekt melkveehouder Reyer den Hartog uit het Friese Kollum de ploegvoor dicht met een cultivator. ”Daarmee is het maken van een zaaibed straks een stuk makkelijker”, verklaart Den Hartog. Op het perceel zijn afgelopen jaar aardappelen geteeld en dit voorjaar wordt er mais ingezaaid. ”De grond ligt er goed bij. Het is vrij lichte grond, vandaar dat het nu pas geploegd is.” Naast mais en grasland teelt de Friese melkveehouder graan voor eigen gebruik.Foto Roelof Stroetinga

Jonge Amsterdammers maken op de Dam kennis met het boerenleven door een kunstkoe te melken. Boeren zijn gisteren naar de hoofdstad gekomen en hebben daar een boerenparcours voor basisschoolleerlingen uitgezet. Kinderen uit de stad moeten op deze wijze leren waar hun eten vandaan komt. Foto ANP

De trekkers opgepoetst en de kiepers netjes op een rij geparkeerd. Loonbedrijf Mechielsen houdt vrijdag en zaterdag open huis in het Groningse Oldehoven. ”Normaal komen wij bij de klanten thuis en nu draaien we het om”, vertelt Cor Mechielsen van het bedrijf. ”Je hoort veel dat het een mindere tijd is voor de loonwerkbranche. Met deze dagen willen wij laten zien dat wij er volledig voor gaan.” De extra goed schoongemaakte mestinjecteurs en sleepslangcombinaties gaan als het goed is maandag weer aan de slag.Foto Roelof Stroetinga

Met het aantikken door jury-voorzitter Jos Knoef wordt koe Bosland Annie 127 van Ron Oostvogels uit Schijf kampioen middenklasse. Op fokveedag wintershow in het Brabantse Etten-Leur waren gisteren maar liefst negen koeien met een productie boven de 100.000 kilo melk te bewonderen. Grote winnaar in deze rubriek was de vijftienjarige Mina 114, met een levensproductie van 133.000 kilo melk. Foto Marcel Bekken

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.