Home

Achtergrond 178 x bekeken

LEI: verzekeringen tegen weerschade weinig effectief

Gesubsidieerd of niet, verzekeringen tegen dierziekten en weerschade zijn meestal maar weinig effectief. Dat concluderen het landbouweconomisch instituut LEI en adviesbureau Berenschot, die het succes van dertien risico-instrumenten in zeven landen hebben onderzocht.

Volgens de onderzoekers functioneren private, niet-gesubsidieerde initiatieven voor algemene verzekeringen doorgaans niet. Er doen op dit moment te weinig boeren mee om uiteindelijk genoeg geld beschikbaar te hebben.Onderzoeker Willy Baltussen (LEI) ziet dan ook weinig kans voor een algemene weer- of waterschadeverzekering. ”Tenzij alle boeren meedoen, dan daalt de premie.” Verzekeringen tegen specifieke problemen als hagel, bliksem en storm functioneren volgens Baltussen wel. ”Daarbij is de problematiek goed te omschrijven, weten we ongeveer hoe vaak het voorkomt, en is het aantal getroffenen relatief beperkt.” Wanneer de overheid verzekeringen financieel steunt leidt dit soms tot marktverstoringen. ”Een verzekeringsmaatschappij kan genieten van het overheidsgeld terwijl telers mogelijk onverantwoorde risico’s nemen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.