Home

Achtergrond 196 x bekeken

'Kredietcrisis biedt Nederland kansen'

De wereldwijde kredietcrisis biedt de Nederlandse financiële sector ook kansen.

Als de storm is overgewaaid, kunnen bepaalde wereldwijde financiële centra aan invloed hebben verloren. Nederland moet hiervan kunnen profiteren.

Dat zeiden bestuursleden van het Holland Financial Centre (HFC) woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. ,,De kredietcrisis is heel ernstig en vervelend. Maar er is ook een shake-out gaande in de sector. Als directe concurrenten van Nederland, zoals Ierland en Luxemburg, in moeilijkheden zijn dan kan Nederland als financieel centrum aan terrein winnen'', stelde voorzitter Arthur Docters van Leeuwen.

Het HFC, een stichting die het financiële klimaat in Nederland wil verbeteren, was in Den Haag uitgenodigd om te praten over de consequenties van de kredietcrisis voor de Nederlandse financiële sector. Volgens het HFC zijn ook andere financiële centra, zoals Wall Street en de City in Londen hard geraakt. ,,We hebben het hier niet over een bloedneus, het is ernstiger dan dat'', aldus Docters van Leeuwen.

Bestuurslid Jan de Ruiters, werkzaam bij Royal Bank of Scotland, verwacht dat marktposities gaan verschuiven. ,,Als je wereldwijd bijvoorbeeld als centrum de tiende positie positie inneemt, is onder normale omstandigheden moeilijk om op te klimmen naar plaats vier. Nu hebben we een kans. Maar het is geen kwestie van weken, eerder van jaren.''

Volgens HFC is het belangrijk dat de politiek het vestigingsklimaat verbetert, zodat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt zich hier te vestigen. Tijdens de hoorzitting kaatsten aanwezige parlementariërs de bal echter terug naar het HFC. ,,Ik heb nog niets concreets gezien van jullie, niks naar buiten zien komen. Het enige dat ik hoor is dat er iets in de pijplijn zit'', stelde Kamerlid Frans de Neree van het CDA.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.