Home

Achtergrond 270 x bekeken 4 reacties

Koekkoek: binnen tien jaar zijn grote voercoöperaties samen

Nu de zuivelfusie definitief doorgaat, zal de voersector niet achterblijven, verwacht Theo Koekkoek, bestuursvoorzitter van Agrifirm.

"Grote landelijke samenwerking van de coöperaties, dat gaat op termijn gebeuren. En optimale samenwerking mondt uit in samenvoeging. Dat zal geen tien jaar meer duren", zegt hij in een interview in Boerderij. Hij benadrukt dat dit niet gebeurt vanwege een directe noodzaak, maar om in Europa mee te kunnen doen.

Volgens Koekkoek zijn de boeren/leden klaar voor zo'n samengaan. "Toen Agrifirm ontstond, waren er nog veel reacties van 'wat is dat groot, en wat staat dat ver van de boer af'. Nu is het andersom. De leden trekken niet meer aan de coöperatie, maar duwen er tegenaan."

Op de vraag of er op dit moment al gesprekken gaande zijn, antwoordt hij bevestigend noch ontkennend. Van mededingingsautoriteiten verwacht hij weinig problemen. Anders dan de zuivel kent de mengvoersector een aantal grote particuliere ondernemingen. Een cluster van coöperaties zou de markt niet kunnen domineren.

Akkerbouwer en pluimveehouder Theo Koekkoek is naast voorzitter van Agrifirm ook bestuurder van ZLTO en commissaris van Vion.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Nog groter dus.....dan kan vion nog meer hun inkoopsprijs drukken en de voerboeren nog meer kartel vormen. En ded boer komt weer in de verdrukking Echte boerenbestuurder die koekoek. Echte de denklijn van lto........

 • no-profile-image

  Jefke

  Waarom nog 10 jaar wachten, Cehave-LBB; Agrifirm en ForFarmers zitten redelijk verdeeld over het land dus kilometers bespaard; voorlichters zitten elkaars klanten af te pikken dus mankracht bespaard; nu 3 maal onderzoek, straks 1maal of 3 keer zo efficient. Concurrentie blijft, Hendrix; Deheus;... keus zat lijkt me; ze zijn alle 3 al actief in het buitenland, ook daar vullen ze elkaar aan.

  Dus waarom nog wachten? Ik zou hiermee dan ook een oproep willen doen naar mensen in ledenraden van de genoemde coöperaties om hier voldoende aandacht aan te schenken!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Niet echt in het belang van de veehouderij. Meerdere voercooperatie's houden elkaar scherp. De fusie tussen friesland en campina is een ander verhaal wat wel in het belang van de boer is. Wel denk ik dat het goed is om samen te werken waar het mogelijk is.

 • no-profile-image

  B

  @ Melkveehouder: Ook één grote voercooperatie wordt toch nog scherp gehouden door de particuliere voerboeren en door hun eigen leden, lijkt me?

Of registreer je om te kunnen reageren.