Home

Achtergrond 208 x bekeken

Klink: Geen verspilling donorharten

Van verspilling van donorharten is geen sprake.

Harten worden getransplanteerd in Nederland of een andere Europees land, of worden afgekeurd omdat ze niet goed genoeg zijn.
Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) vandaag in een reactie op de noodkreet van Hartpatiënten Nederland dat maar een derde van de beschikbare harten bij Nederlandse patiënten terechtkomt. Volgens cijfers over 2007 gaat de rest naar het buitenland of wordt niet gebruikt.

Klink kent deze cijfers niet, maar voert aan dat er in 2008 meer donorharten uit andere Europese landen binnenkwamen, dan dat er vanuit ons land naar het buitenland gingen. Hij wijst op het belang van de organisatie Eurotransplant, die uitwisseling van organen tussen de aangesloten landen regelt. Zo kunnen donororganen die in Nederland om medische redenen niet gebruikt worden, in het buitenland van pas komen, en omgekeerd.

Op de oproep van de hartpatiënten om het aantal donorharten snel te gaan verhogen, gaat Klink niet in. Hij zal zich eerst laten informeren over de precieze stand van zaken.

Hartpatiënten Nederland baseert zich op cijfers van de website van Eurotransplant. Daaruit blijkt dat in 2007 33 procent van de 167 geschikt bevonden donorharten daadwerkelijk werd getransplanteerd, terwijl in Duitsland en België respectievelijk 65 en 50 procent van de beschikbare donorharten een nieuwe drager krijgt.

Een aantal harten wordt volgens Hartpatiënten Nederland helemaal niet gebruikt. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) bestrijdt die opvatting. In eerste instantie gaan Nederlandse harten naar Nederlandse patiënten. Als er geen geschikte ontvanger is, gaan de harten volgens afspraken met Eurotransplant naar het buitenland, zegt directeeur Bernadette Haase van de NTS.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.