Home

Achtergrond 195 x bekeken

KNMI onderzoekt Friese bodemdaling

Het KNMI is vandaag begonnen met een onderzoek naar bodemdaling door zoutwinning in Noordwest-Friesland.

Bij het dorpje Furdgum heeft het KNMI de eerste seismometer geplaatst om te kijken of er een verband bestaat tussen de winning van zout en de forse schade aan huizen. Het onderzoek heeft plaats in opdracht van het ministerie van Economische Zaken na klachten van de bevolking en actiegroepen uit de streek.

Zoutproducent Frisia Zout in Harlingen boort sinds 1995 naar zout in Noordwest-Friesland. De bodem is op sommige plaatsen al met meer dan 35 centimeter gedaald. Het bedrijf heeft eerder 11,2 miljoen euro schadevergoeding betaald voor schade aan waterloopkundige werken. Het ministerie stelt het onderzoek in om te kijken of Frisia nog langer toestemming krijgt voor de winning van zout. Binnenkort worden bij Wijnaldum en Zweins nog twee seismometers geplaatst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.