Home

Achtergrond 283 x bekeken 2 reacties

Hogere contractprijs aardappelen in België

De aardappelverwerkende industrie in België heeft de laatste vier jaar de contractprijs gemiddeld met bijna 15 procent per jaar verhoogd.

De gemiddelde prijs van de vrije Bintjes lag vorig seizoen 2007/2008 lager dan in de twee voorgaande seizoenen. Dat blijkt uit het jaarverslag van Belgapom, de organisatie van de aardappelhandel en verwerking in België. Belgapom noteert iedere vrijdag vrije Bintjes, geschikt voor de fritesindustrie. Uit gegevens van Belgapom blijkt dat in seizoen 2007/2008 de gemiddelde notering is uitgekomen op € 7,95 per 100 kilo, inclusief 6 procent btw. Het seizoen daarvoor was dat gemiddeld € 22,21. Seizoen 2005/2006 kwam op een gemiddelde notering van € 11,06.

Belgapom noemt seizoen 2006/2007 een uitzonderlijk seizoen, vooral omdat de aardappelen moeilijk waren te bewaren. De oogst van 2007 is voor een normaler prijsniveau verkocht. "De vraag naar aardappelen daalde niet vanuit de verwerkende industrie", schrijft de organisatie in het jaarverslag. "In 2007/2008 is opnieuw een recordhoeveelheid aardappelen verwerkt."

Omdat in voorjaar 2007 minder vroege aardappelen zijn gepoot in België, ontstond in de zomer een tekort met hogere prijzen. "Ook de oogst van vorig jaar profiteerde hiervan tijdens de eerste weken van het bewaarseizoen. De prijs kende echter een vrije val tijdens de laatste maanden van 2008. In de tweede helft van december ging de Belgapom-notering weer omhoog."

In 2007/2008 verwerkte de industrie 2,5 miljoen ton aardappelen. Dat was in het seizoen daarvoor 2,2 miljoen ton. In 1990 is ruim 500.000 ton aardappelen verwerkt. De industrie exporteert bijna 85 procent van de productie, stelt Belgapom. "De economische gevolgen van de kredietcrisis zijn niet te overzien. Het is onduidelijk hoe lang de crisis aanhoudt."

Het jaarverslag van Belgapom is gepresenteerd op de algemene ledenvergadering in Lokeren. De leden hebben Antoon Wallays herkozen als voorzitter. Wallays is bedrijfsleider van het aardappelverwerkende bedrijf Agristo.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    De aardappelboer

    In het artikel staat geen woord over het onderwerp in hoofding.Wie schrijft zoiets???

  • no-profile-image

    patattenboer

    In België wordt 70% v/d aardappelen vrij geteeld, ook gaat het hier over 75% bintje. Aangaande de contracten; Die verhoging was nodig omdat ze 30% onder deNederlandse contract-prijzen zaten. De industrie wil zich meer en meer indekken dus moesten ze wel !! Anders was hun risico te groot voor in een duur jaar. In 2008 hebben ze gemiddeld 15ct voor de Première betaald en dat is een pak boven de contracten.

Of registreer je om te kunnen reageren.