Home

Achtergrond 303 x bekeken 1 reactie

Hof doet uitspraak in fraudezaak Ahold

Het gerechtshof in Amsterdam doet vandaag uitspraak in de strafzaak tegen vier oud-bestuurders van supermarktconcern Ahold.

Het viertal, onder wie oud-topman Cees van der Hoeven, staat in hoger beroep terecht voor zijn aandeel in de boekhoudfraude die het bedrijf aan de afgrond deed wankelen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist tegen drie van de vier verdachten.

Het OM verdenkt de oud-bestuurders onder meer van het valselijk opstellen van jaarrekeningen, het oplichten van de accountant en publieksmisleiding. De zaak draait om het al dan niet terecht optellen van de omzet (consolideren) van buitenlandse dochterondernemingen, waarin Ahold geen meerderheidsbelang had. Het concern claimde middels zogeheten ’control letters’ zeggenschap, maar ontkende deze weer in ’side letters’. De malversaties kwamen in 2003 aan het licht.

De rechtbank sprak in 2006 de Zweed, ex-commissaris Roland Fahlin vrij. Van der Hoeven en voormalig financieel rechterhand Michiel Meurs kregen een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een geldboete van 225.000 euro opgelegd. Oud-bestuurder Jan Andreae kreeg vier maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 120.000 euro opgelegd.

In hoger beroep riskeren Van der Hoeven, Meurs en Andreae weer gevangenisstraf. Het OM eiste vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk voor Van der Hoeven. Meurs zou een straf moeten krijgen van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen Andreae eiste het OM zes maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook wil het OM dat het hof Andreae een werkstraf van 120 uur en een geldboete van 120.000 euro oplegt. Fahlin zou een voorwaardelijke straf moeten krijgen van zes maanden cel en een boete van 120.000 euro.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan Dries

    Bofkonten....in Amerika op zeker jaren cel.

Of registreer je om te kunnen reageren.