Home

Achtergrond 314 x bekeken 6 reacties

Handel: lage marges zijn aan telers zelf te wijten

Telers veroorzaken lage marges op glasgroente zelf doordat ze te veel produceren. Dat vindt Willem Baljeu van handelskoepel Frugi Venta.

De conclusie dat de handel schuldig is aan het margeverschil noemt hij 'kwalijk'. "Daardoor komt de handel in een kwaad daglicht te staan", zei hij vandaag tijdens het AGF-debat in Rotterdam, waar hij debatteerde met 8’en-voorzitter Thijs Jasperse.

Baljeu refereerde aan het veelbesproken LEI-rapport dat volgens hem niet deugt. Conclusies zijn getrokken op basis van verouderde en onjuiste informatie, stelt hij. Bovendien vindt Baljeu dat telers door overproductie meer te verwijten valt dan de handel. "De afgelopen zes jaar is er 250 hectare tomaten aangeplant, zonder dat er is gekeken wat de consument wil."

Thijs Jasperse vroeg Baljeu daarop met cijfers te komen. "Al jaren ligt het glasgroente-areaal op 4.000 hectare. Natuurlijk is er bij bijvoorbeeld paprika areaal bijgekomen, maar dat is een jong product. Voor komkommer is dat helemaal niet het geval, dat is zelfs afgenomen." Jasperse gaf toe dat het areaal tomaat de laatste vier jaar met 30 procent is gestegen. "Maar dat is ontstaan onder druk van de handel en concurrentie."

Dat neemt volgens Baljeu niet weg dat komkommer nog steeds een bulkproduct is. "Waarom is er nog steeds geen oranje komkommer?", vraagt hij zich af. Jasperse erkent dat de verschuiving van telers naar handel tot dusverre niet echt succesvol is geweest. De gefuseerde veilingen verloren 50 procent marktaandeel en telersverenigingen kunnen ook te weinig een vuist maken vanwege versnippering.

Volgens Jasperse is het wantrouwen tussen teelt en handel gegroeid. "Maar ik zeg niet dat de handel schuldig is." Jasperse ziet nog steeds kansen in de samenwerking met de handel, maar stelt vast dat de samenwerking de afgelopen jaren voor telers weinig heeft opgeleverd. "De marges zijn in ieder geval niet bij de producenten terecht gekomen. Wil de teelt renderen dan moeten telersprijzen met 10 tot 15 procent omhoog", aldus Jasperse.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Toen we nog 1200 hectare komkommer hadden waren de prijzen beter dan nu met 600 hectare! Baljeu is iemand die anderen probeert te overbluffen en zo de aandacht van het werkelijke probleem af te halen.

 • no-profile-image

  komkommer

  Wat is de relatie tussen "overproduktie" en hoge consumentenprijzen? Klinkt niet logisch.

 • no-profile-image

  Tomaat

  Eindelijk een artikel die de spijker op zijn kop slaat. Produceren om het produceren werkt niet. Als ik eenzelfde komkommer op 5 plaatsen kan kopen in overvloed zal dit de prijs niet ten goede komen. Telers klagen over lage marge, waar ze gelijk in hebben, maar als antwoordt planten ze vrolijk 5 ha bij. Wat gebeurt er dan met de marge???????

 • no-profile-image

  W.Hoogendam

  De Heer Baljeu kent zijn klassiekers niet.
  De Romeinen maakten n.l Mercurius zowel de god van de handel als van de dieven. Trouwens bij de grieken werd Hermus de godheid van deze beroepsgroepen. Zou de geschiedenis toch gewoon blijven herhalen ondanks de ontkenningen van de handels vertegenwoordigers.

 • no-profile-image

  hobbes

  Toch apart, dat ondanks de inkoopprijs de tussenhandel wel altijd gewoon 20% marge behaalt!

 • no-profile-image

  Tuinder

  De heer Baljeu heeft duidelijk geen verstand van zaken en zou zelf eens als tuinder/zelfstandig ondernemen moeten gaan werken. Keihard werken, veel verantwoordelijkheid en risico en qua prijs afhankelijk zijn van de handel. Supermarkten berekenen super hoge marges!
  Frugi Venta is een lachertje met zo'n man.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.