Home

Achtergrond 1114 x bekeken

Groeven uitbikken

Molenaar Gert van Eden van molen De Vriendschap in Veenendaal is bezig met het scherpen , ook wel 'billen', van de molensteen.

Het is zwaar handwerk, dat eens per halfjaar moet gebeuren. De Vriendschap geldt als één van de weinige Nederlandse molens die nog veevoer maalt voor agrarische bedrijven. De aanvoer van graan is volledig geautomatiseerd, vertelt Van Eden. Foto VidiPhoto

Wolhandelaar en schapenscheerder Gerard van Bekken scheert met collega’s Arnold Kloosterman (met bril) en Sikke van Bekken de 400 beesten van Wiet Zweemer. Familie kijkt toe. Ze begonnen om half twaalf ’s ochtends en waren pas tegen de avond klaar. De Texelaars produceerden tussen de 2,5 en 3,5 kilo wol van goede kwaliteit. Het is voor het Kollumse wolbedrijf druk. De schapen gaan in februari weer naar binnen voor het aflammerseizoen. Zweemer heeft ook een akkerbouwbedrijf. Foto Anton Dingemanse

Cees Hospers, keurmeester bij de keuringsdienst NAK, bekijkt een aardappelmonster uit een partij die op het punt staat om te worden geleverd. De Festien-aardappelen van de Groningse akkerbouwer Frans Roebroek zijn bestemd voor de binnenlandse markt. "De export naar niet-Europese landen is grotendeels klaar", zegt Hospers. "Deze laatste kwaliteitskeuring is goed. Er zijn problemen genoeg geweest dit seizoen. Toch valt het ondanks de omstandigheden eigenlijk best mee. Telers hebben goed gedroogd, met kistenbewaring kan dat vrij snel." Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.