Home

Achtergrond 167 x bekeken

Gemeenten: begrotingsregels tijdelijk versoepelen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat het kabinet tijdelijk de begrotingsregels versoepelt en een hoger tekort bij lokale overheden toestaat.

Dat is volgens gemeenten nodig om nu in economisch mindere tijden niet te hoeven bezuinigen, te blijven investeren in stedelijke vernieuwing en om bijvoorbeeld projecten op gebied van infrastructuur en de sociale woningbouw naar voren te halen.

Dat schrijft de VNG deze week in voorbereiding op het zogeheten Overhedenoverleg, dat gemeenten en provincies maandag voeren met het kabinet. De tekorten van gemeenten wegen mee in de begroting van het Rijk.

De lokale overheden verwachten sowieso al in de rode cijfers te belanden door een stijgend beroep op de bijstand en een afname van inkomsten uit bouwleges met de crisis. Maar het tekort zal volgens de VNG verder toenemen als gemeenten gehoor geven aan de oproep van premier Jan Peter Balkenende eerder deze maand om te blijven investeren om de economie zoveel mogelijk nog draaiende te houden.

Verder blijven gemeenten zich verzetten tegen de geplande bezuiniging van 190 miljoen euro op de arbeidsbemiddelingspoot van het UWV, het Werkbedrijf. In het coalitieakkoord hebben CDA, PvdA en ChristenUnie besloten tot deze bezuiniging in verband met het samengaan van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) met het UWV Werkbedrijf.

Vooral gemeenten waar vestigingen voor de arbeidsbemiddeling worden wegbezuinigd hebben de afgelopen tijd gewaarschuwd dat het onverstandig is om met de oplopende werkloosheid de bezuinigingen door te zetten. De bedoeling is dat sociale diensten van gemeenten op circa honderd zogeheten Werkpleinen in het land onder één dak komen te zitten met de Werkbedrijven, zodat werkzoekenden en werkgevers niet meer langs verschillende instanties hoeven.

Volgens minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is het de bedoeling dat door de samenwerking de middelen efficiënter worden ingezet. Maar hij zei ook oog te hebben voor de gevolgen van de oplopende werkloosheid en met het UWV in de gaten te houden of de arbeidsbemiddeling hierdoor in de knel komt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.