Home

Achtergrond 289 x bekeken

Frans eigenbelang

Waar in Nederland de namen van Jan Peter Balkenende, Cees Veerman en – vooruit – Neelie Kroes worden genoemd (en vaak direct doorgestreept), werpt Frankrijk Michel Barnier in de strijd om Brusselse topposities.

Hij wil de opvolger van de Deense EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel worden. Barnier steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Als belang­rijkstste kandidaat voor de regerende UMP is hij zeker van zijn uitver­kiezing.

Gezien het gehalte van Franrijk in de EU heeft hij meer in de melk te brokkelen: Barnier gaat dus voor het commissariaat, maar heeft als alternatief al een oogje laten vallen op het voorzitterschap van de invloedrijke landbouwcommissie in het Europees parlement.

Barnier en de Franse regering zijn zodoende vast van plan een hoofdrol te blijven spelen in de Europese landbouwpolitiek. Sterker, het land werpt zich op als hoeder van de boeren in de Europese Unie en wil een zo stevig mogelijk EU-landbouwbeleid na 2013 overeind houden. Voor boeren klinkt dat als goed nieuws.

Wel moet worden be­dacht dat het Franse eigenbelang voorop staat. En dat zelfs in Frank­rijk de landbouw aan gezag inboet: onder zijn gezag raakt Barniers ministerie landbouw in de naam kwijt ten gunste van voeding

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.