Home

Achtergrond 170 x bekeken

'Forse EU-bijdrage voor klimaatprobleem arme landen'

De EU-landen moet fors gaan meebetalen aan de aanpak van de klimaatproblemen in ontwikkelingslanden.

Dat staat in een conceptstuk dat de Europese Commissie woensdag zal bespreken. Het moet de EU-inzet vormen voor de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen eind dit jaar.

Het uitgelekte stuk noemt geen bedragen die de EU-landen op tafel zouden moeten leggen om de CO2-uitstoot in arme landen te beperken. Maar het somt wel een aantal criteria op om de lasten eerlijk te verdelen over de lidstaten. Zo zou het nationaal inkomen van een EU-lidstaat een maatstaf moeten zijn. Ook moet rekening worden gehouden met wat een land al eerder heeft bijgedragen aan de bestrijding van klimaatproblemen in arme landen.

Europarlementariër Kathalijne Buitenweg van GroenLinks is blij dat de Europese Commissie nu lijkt in te zetten op stevige steun aan de ontwikkelingslanden. Ze hoopt wel dat de commissie haar voorstellen niet afzwakt en dat de EU-lidstaten ze overnemen en er concrete bedragen bij invullen.

Buitenweg wijst er op dat het bij VN-klimaatonderhandelingen in het Poolse Poznan vorig jaar volstrekt onduidelijk was of de EU haar portemonnee zou willen trekken voor steun aan arme landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.