Home

Achtergrond 386 x bekeken

Floraholland: rozenteelt toenemend onder druk

De Nederlandse rozenteelt staat toenemend onder druk.

Dat blijkt uit de product-jaarrapportage van bloemenveiling FloraHolland. Het Nederlandse rozenareaal daalde vorig jaar met circa 100 hectare.

Het volume verhandelde rozen nam toe met 4,7 procent bij een geringe omzetstijging, schrijft FloraHolland. De gemiddelde prijs daalde vanwege en verschuiving van aanvoer en assortiment. Opvallend is dat Kenia sinds 2008 de grootste aanvoerder van rozen is geworden.

Veertig procent van de aangevoerde rozen komt uit het Oost-Afrikaanse land, tegen 36,5 procent uit Nederland. Het Keniaanse areaal is toegenomen tot 2000 hectare, terwijl het Nederlandse areaal daalde tot circa 450 hectare. In het millenniumjaar was dit nog meer dan het dubbele.

Volgens productmanager Teun van Turenhout van FloraHolland verkeren rozentelers dit jaar wederom in slecht weer. "We denken wel dat de daling minder hard zal gaan. Uiteindelijk is de verwachting dat het Nederlandse areaal stabiliseert op circa 300 tot 350 hectare."

Nederland levert nog altijd topproducten, wat onder meer blijkt uit het 57,5 procent grote omzetaandeel. De aanvoer van Ethiopië steeg met een derde ten gevolge van areaalgroei. Het aanbod uit Israël en Zambia is drastisch gedaald. De kleinbloemige rozen die daar worden geteeld liggen slecht in de markt.

De bedrijfsbeëindiging maakt mogelijk de weg vrij voor een stijging of afnemende daling van andere teelten, zowel binnen de sierteelt, als in de groentesector.

Of registreer je om te kunnen reageren.