Home

Achtergrond 579 x bekeken

Flevoland start via stichting met vrijwillige kavelruil

In Flevoland is een stichting opgericht die vrijwillige kavelruil in de provincie wil bevorderen.

De Stichting Vrijwillige Kavelruil Flevoland is een initiatief van de accountantskantoren Countus en Gibo Groep en makelaarskantoor VSO.

Volgens directeur Roelof Tuin van de Countus-vestiging in Dronten is het de eerste keer dat in Flevoland vrijwillige kavelruil breed in georganiseerd verband wordt gestimuleerd. "Door vergroting zijn bedrijven versnipperd geraakt", zei Tuin dinsdagavond in Dronten op een akkerbouwbijeenkomst. "Dat speelt vooral in de Noordoostpolder, de oudste polder in Flevoland."

De stichting gaat in februari en maart de behoefte aan kavelruil inventariseren. Telers kunnen grond, gebouwen en hele bedrijven inbrengen. Tuin: "Dus ook bedrijfsbeëindigers kunnen zich melden. Kavelruil kan de waarde van hun bedrijf verhogen. Wettelijk kan kavelruil alleen als minimaal drie ondernemers er bij betrokken zijn, waarvan minimaal twee werkelijk grond verkrijgen. Wij schatten de besparing op 200 euro per hectare per jaar als de percelen dichter bij huis liggen."

De kosten van de kavelruil hangen af van de omstandigheden, zegt Tuin. "Die stijgen als de deelnemers de grond willen taxeren of een onderzoek naar aardappelmoeheid laten uitvoeren."

Tuin vindt dat kavelruil ook een maatschappelijk doel dient. "Door de versnippering liggen percelen verder van de boerderijen af. Dat veroorzaakt meer landbouwverkeer. Het vergroot de verkeersveiligheid als de percelen dichter bij huis liggen. We vragen daarom subsidie aan de provincie om dit initiatief te ondersteunen."

Of registreer je om te kunnen reageren.