Home

Achtergrond 203 x bekeken

Export neemt toe met 5 procent

Nederlandse exporteurs van groente en fruit hebben in 2008 5 procent meer uitgevoerd. De totale uitvoerwaarde over 2008 bedraagt 9 miljard euro.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Productschap Tuinbouw, die vandaag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst zijn gepresenteerd. Hiervan is een ongeveer tweederde re-export. Vooral citrusfruit, exotisch fruit, vruchtensappen, noten en specerijen werden in grote hoeveelheden doorgevoerd.

Belangrijkste afzetmarkten zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk en België en Luxemburg. De uitvoer naar Duitsland nam 4 procent af. De export naar Verenigd Koninkrijk was minimaal. De uitvoer naar Rusland en Polen nam verder toe, terwijl exporteurs steeds minder vaak naar Frankrijk exporteerden.

De uitvoerwaarden voor groente en fruit zijn in 2008 min of meer gelijk. Een toename van uitvoerwaarde ten opzichte van 2007 laat zich vooral zien bij fruit. Vooral de waarde van vers fruit nam toe.

De waarde van de Nederlandse productie van groente en fruit nam in 2008 met 4 procent af naar ruim 2,3 miljard euro ten opzichte van 2007. Zowel de waarde van glasgroente als vollegrondsgroente nam af. Dat bleek al uit eerdere statistieken van het landbouw-economisch instituut LEI.

De productiewaarde van fruit daarentegen steeg met 15 procent, zo blijkt uit de productschapcijfers. Het getal van 15 procent strookt met de resultaten van afzetorganisatie Fruitmasters dat in 2008 een recordomzet maakte van 150 miljoen euro.

Het areaal groente en fruit is stabiel gebleven ten opzichte van 2007. Bij champignons nam het areaal met 10 procent toe. Met 77 hectare is het areaal op hetzelfde niveau als in 2005.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.