Home

Achtergrond 241 x bekeken

Europa steeds helderder

Europa kent steeds minder mistige of nevelige dagen.

De afgelopen dertig jaar werd het zicht steeds minder vaak beperkt. Belangrijke oorzaak daarvan is dat de lucht schoner is geworden. De concentratie van de smogelementen zwaveldioxie en stikstofoxide is sterk afgenomen.

Dit zijn conclusies van Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI en Robert Vautard en Pascal Yiou van het Franse onderzoeksinstutuut voor klimaat en milieu. Hun artikel is gepubliceerd in Nature Geoscience, liet Van Oldenborgh maandag weten.

Minder mist betekent ook meer warmte. De afname van nevel levert mogelijk een kleine, maar meetbare bijdrage aan de opwarming in Europa. Mist en nevel houden zonnestralen tegen. Schonere lucht zorgt daarmee indirect voor hogere temperaturen overdag. Op de nachttemperatuur heeft het geen effect. De onderzoekers schatten dat de afname van het aantal mistdagen zo'n 5 tot 10 procent van de opwarming in Europa kan verklaren.

Uit zichtmetingen van 342 meteorologische stations in Europa komt naar voren dat het aantal mistdagen sinds 1980 is gehalveerd. De afname is het sterkst in gebieden waar luchtvervuiling het meest is teruggedrongen.

Sinds 2000 gaat het niet zo hard meer met de afname. Het is moeilijk de luchtkwaliteit nog verder te verbeteren. De onderzoekers verwachten dan ook dat de invloed van de mistafname op de opwarming langzaam wegebt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.