Home

Achtergrond 190 x bekeken

Duidelijke afkomst bol moet AM tegengaan

De bollensector moet toewerken naar een beter herleidbaar product om aardappelmoeheid (AM) te bestrijden.

Dat maakte Frans Janssen van de Plantenziektenkundige Dienst (PD) duidelijk op de bestuursconferentie die de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) vandaag in Lisse hield.

Op 1 juli 2010 gaat de nieuwe bestrijdingsrichtlijn AM in. Waar de regels voor aardappelteelt worden aangescherpt, versoepelen regels voor veel bloembolgewassen. De reden hiervoor is dat bollen vrij van grond worden verhandeld, wat het besmettingsgevaar flink reduceert.

Hierbij is het van belang dat er een systeem van tracking and tracing wordt gehanteerd, waarmee een product wereldwijd digitaal precies herleidbaar is.

Tot juli 2010 moet de grond volgens de nieuwe wetgeving vrij zijn van cysteaaltjes die aardappelmoeheid (AM) veroorzaken om er bloembollen te mogen telen. De grond geldt ook als AM-vrij als er twaalf jaar geen aardappelen zijn geteeld.

Die stromen komen bij elkaar in een op risico gebaseerd systeem, vertelt Janssen. "Via tracking and tracing is eenvoudig te zien of extra aandacht nodig is. Dit biedt kansen voor telers die hun bedrijf erop hebben ingericht." Voorzitter van de KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) Sjaak Langeslag: "Exporteurs zullen in de toekomst bekijken wie zijn vaste, betrouwbare leveranciers worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.