Home

Achtergrond 163 x bekeken 2 reacties

Dieper in het moeras

Het lijkt een gotspe: terwijl veel veehouders zich beperkt weten door eisen aan de ammoniakuitstoot, praat het kabinet alweer over aanscherping van deze eisen.

Toch is dat precies wat de ministers Verburg en Cramer doen, in hun beantwoording van Kamervragen op dit terrein.

Beide bewindslieden hebben hiertoe enig recht: Brussel is bezig met het opstellen van nieuwe nationale normen voor 2020, en het is onloochenbaar dat Nederland nog altijd een groot ammoniakprobleem kent, hoeveel de landbouw ook heeft gedaan om dat te verminderen.

Tegelijk moet worden vastgesteld dat het ammoniakbeleid is vastgelopen in een zompig moeras van gepolder en gejuridiseer, en kan het kabinet worden aangerekend dat het dit beleid tot nu toe niet daaruit heeft weten los te trekken.

Sterker nog: minister Cramer heeft de zaak nodeloos op scherp gezet met haar aankondiging al in 2010 emissiearme varkens- en pluimveestallen verplicht te stellen. Dat is niet te verdedigen, nu het kabinet erkent dat de EU-norm voor 2010 wordt gehaald. Ook de uitzondering voor de biologische veehouderij lijkt niet te rechtvaardigen, hoewel dat laatste een detail is in dit hoofdpijndossier.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    De overheid eist steeds meer van de landbouw met als gevolg dat de landbouw uit Nederland gaat verdwijnen. Dit is de kwalijke dubbele politieke agenda die de regering zo stil mogelijk uitvoert. Men ging er prat op dat we een land waren van de banken en diensten sector, de banken is al weinig meer van over, de dienstensector zal ook snel verdwijnen. Gevolg : We houden een verpauperd land over met linkse schreeuwers en steuntrekkers.

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Hoeveel de boer ook doet, het blijft voor heel Nederland te weinig. Het echte probleem is de waardeloze, zeg maar gerust geen, onderhoud aan het rioolstelsel. Zo kan de overheid de boer opzadelen met het ammoniak probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.