Home

Achtergrond 326 x bekeken 1 reactie

DOC Kaas gaat overstag voor acties van NMV

DOC Kaas heeft de leden opgeroepen voor extra rayonvergaderingen over het beleid van de coöperatie. Dit bevestigt voorzitter Gerard Nijhof.

De uitnodigingen aan de leden zijn vandaag verstuurd. De extra vergaderingen vinden in de eerste helft van februari plaats. De vergaderingen lijken een reactie op de brief die de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) vorige week dinsdag aan alle DOC-leden verstuurde. In die brief heeft de NMV de DOC-leden opgeroepen om deel te nemen aan de extra rayonvergaderingen.

De melkveehoudersbond wil drie agendapunten beslist aan de orde stellen op de bijeenkomsten. Welke dat zijn, wil de NMV nog niet zeggen. Ook is een begeleidend stuk meegestuurd, waarin de NMV de achtergronden schetst voor haar actie. In reactie op de gewijzigde statuten van DOC heeft de bond nu in elk rayon de steun van minstens 15 procent van de leden. Voor acht rayons heeft ze ook de woordvoerders namens de ontevreden leden gekozen, in één rayon moet dat nog worden geregeld.

Vorige week heeft de stuurgroep DOC bij de NMV de ledenraad van coöperatie DOC ook uitgenodigd voor een gesprek. Uiteindelijk kwam slechts één ledenraadslid opdagen, vertelt NMV-voorzitter Peter ten Hoeve. Zeven leden hadden zich afgemeld, de andere negentien zijn gewoon niet komen opdagen.

Hoe de bijeenkomsten worden georganiseerd wil DOC-voorzitter Nijhof niet zeggen. "Wij communiceren in eerste instantie met de leden", stelt hij. Directeur Jannes Oosterveld is wegens familie-omstandigheden niet voor commentaar bereikbaar.

DOC betaalde vorig jaar de laagste voorschotprijs uit van de grotere Nederlandse zuivelcoöperaties. De NMV en ontevreden leden wijten dit onder meer aan slecht beleid van de directie. Volgens de NMV zou DOC veel meer geld kunnen ontvangen voor een deel van haar natuurkazen dan ze nu doet. Van dit geld zou bovendien een groter deel moeten worden doorgegeven aan de leden. DOC verzet zich tegen de suggestie dat slecht beleid is gevoerd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Waarschijnlijk moeten de ledenraadsleden nog veel leren. Het is een goede zaak dat de NMV dit organiseerd. Dit is het belang van de melkveehouders. Als lid kun je geen vuist maken. Daar is nu net de belangengenbehartiger voor. De cooperaties staan steeds verder af van de leden. Het is zeer goed om te praten, beter dan de ondergang in gaan. We hebben goede cooperaties nodig met goed beleid, en die er zijn voor de boeren. Het lijkt er steeds meer op dat de leden er zijn voor de cooperatie. Als je het er niet met eens bent is het enige wat je kunt, je lidmaatschap opzeggen. Dat is al is voor gekomen, zo massaal dat de cooperatie die niet wou luisteren Binnen twee jaar failiet ging.

Of registreer je om te kunnen reageren.