Home

Achtergrond 180 x bekeken 4 reacties

'Crisis duurt nog wel even'

De economische crisis duurt nog wel even. Dat betoogt econoom en hoogleraar Sweder van Wijnbergen zaterdag in het Financieele Dagblad. "Dit is geen gemiddelde neergang'', zegt de econoom.

"De financiële markten zitten dicht. Bedrijven moeten sneller reageren en voelen veel eerder dan normaal de gevolgen'', aldus Van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. "Daarom gaat het zo snel naar beneden.''

De econoom ziet een parallel met de grote crisis uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Maar hij vindt wel dat fouten van toen nu niet worden gemaakt. Van Wijnbergen vindt het vreemd dat banken hun kapitaaleisen moeten aanscherpen. Daardoor mogen ze hun opgebouwde kapitaalreserves niet gebruiken. "Zo koersen we aan op een economische depressie'', zegt Van Wijnbergen.

Van Wijnbergen vindt dat er heel oppervlakkig wordt gereageerd op de crisis. Zo noemt hij een reactie van premier Jan Peter Balkenende "absurd''. De minister-president zei dat China Nederland wel uit de recessie zal trekken. "China is een exportland, net als Nederland en Duitsland. Die lopen achter de rest van de wereld aan.''

Het idee dat de crisis snel voorbij is, noemt Van Wijnbergen "naïef''. Het kan nog wel anderhalf jaar duren, zegt de hoogleraar.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  oostlander

  Er wordt nagenoeg niets gedaan met de veel te hoge topsalarissen, binnen een jaar zal ieder ander het voor de helft willen doen! De banken blijven op hun geld zitten want BOS heeft in de onderhandelingen geblunderd. Voordeel is dat de verborgen werkloosheid misschien zal afnemen. En daarom moeten we de komende C.A.O. onderhandelingen streven naar de 0- lijn d.w.z. geen verhogingen minimaal! De enorme ontslaggolf die ons te wachten staat kan nooit opgevangen worden door de reserves daar die gedeeltelijk verdampt zijn door domme beleggingen destijds. Het gevolg zal zijn dat het bedrijfsleven voor een forse stijging van de diverse premies staat. Dus de bruto salarissen zullen gaan stijgen omdat de afdrachten hoger worden en omdat iedereen dat zal moeten voelen zullen de bijdrages van de werknemers sneller stijgen dan dat van de werkgevers.

 • no-profile-image

  boerke

  Mooi dat de profeten weten dat het maar anderhalf duurt. Daar kan ik als boerke niet aan tippen.

 • no-profile-image

  Boer

  Zolang het de graaiers door andere graaiers wordt toegestaan te graaien zal het een lange moeizame klus worden om uit het gat te komen.In amerika worden de lonen en bonussen van de directie van banken en bedrijven die overheidssteun ontvingen niet vastgelegd.Dat is een hele slechte zaak omdat de directie de mogelijkheid wordt gegeven ongestraft zoveel uit het bedrijf kunnen graaien dat ze nog steets failiet gaan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoewel mosterd na de maaltijd, zal op enig moment de politiek constateren dat de MKB de motor van de economie is.
  De patsers van de multinationals, met als enkele drijfveer het binnenhalen van bonussen en verdelen van baantjes en toekennen van topsalarissen, zullen door de mand gaan vallen. De overheden kunnen niet langer hun ogen blijven sluiten voor het feit dat door belastingconstructies de overheid maar weinig vruchten plukt. Maar zoals reeds omgemerkt is dit mosterd na de maaltijd.
  Een poging het tij te keren en boerenland te stelen om middels recreatie en toerisme de schatkist aan te vullen zal averechts gaan uitpakken. De geschiedenis leert dat in economische moeilijke tijden MKB/ landbouw de buffer van de samenleving is. En als men meent de kip met de gouden eieren te moeten slachten getuigt dit van weinig lange termijn visie.

Of registreer je om te kunnen reageren.