Home

Achtergrond 172 x bekeken

Cramer ziet toch ruimte voor uitstel emissiearme stal

Minister Jacqueline Cramer (Vrom) ziet toch ruimte om veehouders uitstel te geven van de verplichting per 2010 te voldoen aan emissiearme stallen.

Dat heeft ze vandaag gezegd in een debat met de Kamer over ammoniak. Cramer wil komen tot een Actieplan met de sector en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). In dat plan moet staan dat er in de nabije toekomst voldoende stalaanpassingen worden gedaan om de Europese ammoniaknorm, 128 kiloton in 2010, te halen. Het Planbureau voor de Leefomgeving rekent dit na.

Cramer heeft hiertoe besloten na overleg met sector en gemeenten. Dat heeft haar duidelijk gemaakt dat niet alle veehouders per 2010 aan de eis van emissie­arme stallen kunnen voldoen. Soms heeft dat te maken met het rondkrijgen van de financiering, soms - bij de pluimveehouderij - dat bepaalde technieken nog niet beschikbaar zijn. Boeren moeten dan voor 2010 een plan overleggen waarin staat welke verbeteringen ze wanneer doorvoeren.

CDA, VVD en SGP is tevreden met de toezegging van Cramer, de linkse oppositie verbijsterd. Minister Gerda Verburg zei dat ze alles op alles zou zetten om te zorgen voor juridische houdbaarheid van de beheerplannen voor Europees beschermde natuur (Natura 2000-gebieden). "Daar zetten we voluit op in. Maar het is niet gemakkelijk."

Het instellen van buffers rond de natuurgebieden, zoals de Eerste Kamer heeft gevraagd in een aangenomen SP-motie, vindt Verburg "veel te generiek". PvdA-Kamerlid Waalkens pleitte voor een beloning voor boeren in buffers rond de Natura 2000-gebieden, die om die reden extra (milieu-)inspanningen moeten doen. Waalkens denkt aan buffers van 15 tot 30 kilometer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.