Home

Achtergrond 676 x bekeken

Contractteelt brengt minder op dan pool of vrije teelt

De verkoop van aardappelen via een pool of op de vrije markt brengt gemiddeld €1,54 per 100 kilo méér op dan de contractteelt.

Bij uien brengt de vrije verkoop 93 cent per 10 kilo méér op dan de poolprijs.

Dat blijkt uit een onderzoek van accountantskantoor Countus onder 47 akkerbouwbedrijven in Flevoland. De resultaten zijn vandaag bekend gemaakt op een bijeenkomst in Lelystad van de Landbouwbeurs Flevoland.

Countus heeft twee studenten laten onderzoeken wat de akkerbouwers over de periode 1999 tot en met 2006 voor hun uien en aardappelen hebben ontvangen. Daar zitten ook alle premies en toeslagen bij voor kwaliteit en bewaring, zei bedrijfsadviseur Erik Arts op de bijeenkomst. “De gemiddelde contractprijs voor aardappelen over die acht jaar komt op €9,02 per 100 kilo. Zowel de gemiddelde poolprijs als de vrije marktprijs komt over die periode op €10,56. De aardappeltelers betalen een hoge prijs van €1,54 voor de zekerheid die een contract biedt.”

Countus rekent bij de vrije aardappelen ook de aardappelen die een teler vrijwillig meelevert met zijn contractaardappelen. Arts: “In principe kunnen die aardappelen vrij worden verkocht maar veel telers leveren ze mee met de rest. Hooguit 20 procent van de aardappelen zijn werkelijk vrij verkocht.”

De kostprijs voor aardappelen ligt rond de €11,50, zegt Arts. “Telers die een contract tekenen voor een lagere prijs weten dat ze tekenen voor een opbrengstprijs onder de kostprijs.”

Countus heeft ook de uienprijzen betrokken in het onderzoek. Daar brengen de pooluien over 1999 tot en met 2006 gemiddeld €10,13 per 100 kilo op. De vrije marktprijs ligt op €11,06. Arts: “Bij de uien wordt nauwelijks op contract geteeld.”

Arts raadt boeren aan scherper te onderhandelen. “Hoe vrijer de boer zich beweegt op de markt, hoe meer hij voor zijn aardappelen en uien ontvangt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.