Home

Achtergrond 156 x bekeken

Consumentenuitgaven gedaald

De uitgaven van huishoudens aan goederen en diensten zijn in november vorig jaar met 0,4 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder.

Het gaat om de eerste daling in bijna vijf jaar, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In oktober was de consumptiegroei al vrijwel tot stilstand gekomen.

Het gaat om cijfers waarbij rekening is gehouden met prijsveranderingen en de samenstelling van de koopdagen. Zonder deze correctie zijn de bestedingen in november met 1,5 procent gedaald na een stijging van 1,4 procent in oktober.

Volgens het CBS is vooral aan duurzame goederen minder besteed. Ook de consumptie van voeding- en genotsmiddelen nam af. De uitgaven aan huishoudelijke artikelen en consumentenelektronica stegen wel. "De consument had het geld wel, maar is er op blijven zitten'', aldus econoom Michiel Vergeer van het CBS. Hij wijst op de forse daling van de verkoop van nieuwe auto's in november. Niet alleen werden er bijna een kwart minder auto's gekocht, ook gingen consumenten vaker voor goedkopere modellen.

,,Consumenten hebben echt de kat uit de boom gekeken in november'', aldus Vergeer. Veelal grote uitgaven werden uitgesteld wegens onzekerheid over de economische omstandigheden. "Ze hebben echt gedacht: misschien kan er nog wel wat van de prijs af? Consumenten waren duidelijk terughoudender.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.