Home

Achtergrond 177 x bekeken 2 reacties

Commissie voorspelt lagere graanoogst

De graanoogst in de EU komt volgend seizoen 2009/2010 uit op 292 miljoen ton.

Dat is 20 miljoen ton minder dan het huidige seizoen, dat op 1 juli afloopt. De Europese Commissie heeft een eerste inschatting gemaakt van de hoeveelheid graan die dit jaar in de EU van de akkers wordt gehaald. Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw stelt dat het niet meer is dan een eerste indicatie.

"De Commissie baseert zich op een inschatting van het uitgezaaide areaal en de gemiddelde opbrengst van de laatste vijf oogstjaren. Vooralsnog is niet duidelijk of het strenge winterweer in delen van Europa schade heeft toegebracht aan de wintergranen."

In het huidige seizoen 2008/2009 heeft de EU volgens de Commissie 312,7 miljoen ton graan geoogst. De eerste inschatting van het nieuwe seizoen is 20 miljoen ton lager. Dat is 6 procent minder.

In seizoen 2007/2008 heeft de EU 258,4 miljoen ton graan geoogst. De oogst van volgend seizoen ligt daar bijna 21 miljoen ton boven. Dat is een verschil van 8 procent. De Commissie gaat in het huidige seizoen uit van een verbruik van 274,3 miljoen ton graan, zo’n 18 miljoen ton minder dan de voorspelde oogst.

De Commissie stelt de oogstprognose gedurende het seizoen voortdurend bij. Dat is vorig seizoen ook gebeurd. In januari vorig jaar voorspelde de Commissie een graanoogst van 283,8 miljoen ton. In december lag de laatste oogstraming op 312,7 miljoen ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Wat een onzin is dit toch.
  Ze weten het al:
  hoeveel er uitgezaaid wordt
  wat het weer gaat doen
  of het een ziektejaar wordt
  kortom: kijken in een glazen bol en gewoon wat roepen
  wat een stemmingmakkerij!

 • no-profile-image

  harm

  zo blijft die comissie mooi aan het werk.

Of registreer je om te kunnen reageren.