Home

Achtergrond 161 x bekeken

Chinese vrouwen willen meer kinderen

Bijna driekwart van de Chinese vrouwen wil twee of meer kinderen.

De moeders geven de voorkeur aan een jongen en een meisje om te voorkomen dat een enig kind eenzaam of verwend wordt. Dat blijkt uit onderzoek van de overheid, schrijven lokale media vandaag.

Nu mogen ouders in het stedelijk gebied van de Volksrepubliek maar één kind krijgen. Wie toch een groter gezin heeft, moet een boete betalen. Duizenden mensen hebben de regels overtreden. Op het platteland mogen koppels een tweede kindje als de eerste een meisje is.

De eenkindpolitiek heeft volgens de autoriteiten de geboorte van honderden miljoenen kinderen voorkomen. De impopulaire maatregel, die in 1979 werd ingevoerd, heeft geholpen de bevolkingsgroei in het land met 1,3 miljard inwoners te vertragen.

Het beleid zorgt ook voor de versterking van de al eeuwen bestaande voorkeur voor jongens, waardoor een meisjestekort is ontstaan. Ook worden kinderen in sommige gezinnen ontzettend verwend, juist omdat ze enig kind zijn. Die jongens en meisjes worden ook wel 'kleine keizers' genoemd.

Uit eerder onderzoek bleek verder dat de Chinese eenkindgeneratie vaker depressief en eenzaam is. Ze voelen een ondraaglijke druk omdat ze zonder hulp van broers of zussen worden geacht (financieel) zorg te dragen voor zowel ouders als grootouders.
Het onderzoek is in 2006 uitgevoerd, maar de resultaten zijn pas nu naar buiten gebracht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.