Home

Achtergrond 231 x bekeken

CDA wil rapport CE Delft over nertsenverbod laten toetsen

Het onderzoeksbureau van de Tweede Kamer, BOR, moet een kwaliteitsoordeel geven over het rapport van CE Delft over de kosten van een nertsenverbod. CDA-Kamerlid Ger Koopmans heeft hierom gevraagd.

CE Delft becijferde medio december, op verzoek van Bont voor Dieren, dat de kosten 16,5 miljoen euro bedragen bij een verbod op de nertsenhouderij over tien jaar. CE Delft kwam daarmee aanzienlijk lager uit dan het LEI, dat deze kosten raamde op meer dan een half miljard euro.

Het BOR (Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven) plaatste kanttekeningen bij het LEI-onderzoek; voornaamste bezwaar was dat de berekening was gebaseerd op een nauwelijks te controleren enquête onder nertsenhouders.

Koopmans wil niet op de resultaten van een BOR-onderzoek naar het CE-rapport vooruitlopen. "Maar ik sluit niet uit dat er enorme gaten in zijn te schieten."

De Kamer behandelt momenteel een wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenhouderij, geïnitieerd door de SP en PvdA. Het vervolg van het Kamerdebat staat geagendeerd voor volgende week, maar dat wordt mede gezien het verzoek van Koopmans zeker later.

De ChristenUnie en de PVV spelen een cruciale rol in het debat; zonder hun steun krijgt het voorstel geen meerderheid. Beide partijen zeggen in beginsel vóór een verbod te zijn, maar vinden dat dit de belastingbetaler niet te veel mag kosten.

Bovendien is voor hen de rechtszekerheid van de nertsenhouders in het geding; nog maar een paar jaar geleden gaf de Kamer hen groen licht, mits ze meer aandacht zouden geven aan dierenwelzijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.