Home

Achtergrond 146 x bekeken

Brussel: nog steeds geen gas, ondanks akkoord

Ondanks een nieuw akkoord tussen Rusland en Oekraïne is er tot dusver nog steeds geen gas binnengekomen door de cruciale gasbuis via Oekraïne naar Europa.

Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft dat vandaag gezegd. "Er is geen reden voor verder oponthoud'', aldus de woordvoerder. Hij hoopt dat Rusland en Oekraïne snel hun overeenkomst afronden en uitvoeren. Onderhandelingen zondagavond hadden geleid tot een nieuw akkoord over de gasprijs en doorvoer.

Daarvoor zou slechts de handtekening van bewindslieden nodig zijn. Door het gasconflict is er al bijna twee weken geen gastoevoer meer naar veel landen in Oost-Europa en de Balkan. De situatie in Bulgarije en Slowakije is volgens Brussel zeer ernstig. Deze EU-landen zijn bijna door hun gas heen.

Andere EU-landen proberen zoveel mogelijk te hulp te schieten. Nederland en Noorwegen leveren volgens de Europese Commissie extra gas aan Duitsland. Dat voorziet weer extra gas aan Tsjechië, dat zo Slowakije helpt bevoorraden. Hongarije sluist extra gas naar Servië. Slovenië krijgt extra toevoer via Oostenrijk.

Door de noodtoevoer van het gas konden veel Slowaakse bedrijven maandag hun productie hervatten. Onder meer grote autofabrieken van PSA Peugeot-Citroën waren stilgelegd om gas te besparen.

Slowakije en Bulgarije treffen voorbereidingen om hun afgekeurde kerncentrales op te starten. Dat moet de landen van stroom voorzien zodra de gasturbines van elektriciteitscentrales stilvallen. Woensdag is in Brussel spoedberaad van de topambtenaren voor energie uit de 27 EU-landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.