Home

Achtergrond 161 x bekeken

Brussel komt zuivel te hulp

De Europese Commissie wil exportrestituties voor boter, kaas en vol en mager melkpoeder invoeren.

Indien no­dig koopt de Commissie ook meer boter en mager melkpoeder op bij interventie dan gepland.

Zo wil de Commissie de Euro­pese zuivel bijstaan, die op dit moment wordt getroffen door zeer lage prijzen. De restituties wor­den volgende week van kracht. De maatregelen zijn nodig om de zuivelmarkt meer in evenwicht te brengen, zegt landbouwcom­missaris Mariann Fischer Boel. Volgens haar geven ook de afspra­ken van de ’health check’ de sec­tor een belangrijke impuls. Maar die gaan pas komend melkjaar in. In Berlijn kondigde Fischer Boel gisteravond aan dat ze daar­naast al dit jaar geld beschikbaar wil hebben voor extra steun aan kleinere melkveehouders. Ze wil hiervoor overschotten op de EU­begroting gebruiken. De lidstaten moeten dat echter goedkeuren.

De interventie-opkoop van bo­ter en mager melkpoeder staat open van 1 maart tot eind augus­tus. Maximaal 30.000 ton boter en 109.000 ton magere melkpoeder wordt opgekocht tegen interven­tieprijs (respectievelijk € 221,75 en € 169,80 per 100 kilo).

Als dat onvoldoende is, gaat Brussel werken met tweeweke­lijkse tenders. Handelaren kun­nen dan een bod doen op een hoe­veelheid boter of melkpoeder. Het gemiddelde daarvan is de tender­prijs; onder die prijs wordt niet verkocht. Brussel beziet hoeveel boter en poeder via tenders moet worden afgezet om markteven­wicht te bereiken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.