Home

Achtergrond 359 x bekeken 1 reactie

Brussel komt met exportrestituties voor zuivel

De Europese Commissie zal volgende week voorstellen om weer exportrestituties in te voeren voor boter, kaas en melkpoeder.

Op die manier wil de Commissie de Europese zuivel bijstaan, die momenteel wordt geconfronteerd met uiterst lage prijzen. Indien nodig zal de Commissie ook meer boter en magere melkpoeder opkopen bij interventie, dan tot nu toe gepland. Dat heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vanmiddag laten weten.

Volgens Fischer Boel zijn de maatregelen nodig om de zuivelmarkt meer in evenwicht te brengen. Volgens haar geeft ook de quotumverruiming, afgesproken tijdens de 'health check', de sector een belangrijke impuls. Maar die gaat pas het komend melkjaar in.

De interventie-opkoop van boter en magere melkpoeder wordt op 1 maart hervat. Deze mogelijkheid staat open tot eind augustus. Afgesproken is 30.000 ton boter en 109.000 ton magere melkpoeder tegen interventieprijzen op te kopen. Is dat onvoldoende, dan koopt Brussel meer op tegen vastgestelde tenderprijzen. Tenders worden tweewekelijks in plaats van maandelijks gehouden.

Herinvoering van exportrestituties is nodig nu de wereldmarktprijs tot fors onder het EU-niveau is gedaald. Europese exporteurs zijn zo niet meer concurrerend. De kredietcrisis verslechtert de situatie nog meer. Volgens de Commissie worden de restituties toegepast conform WTO-regels.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Mottenholder Gait

  De melkveehouders willen toch veel melken?
  Dat heeft weer toch gevolg dat er te veel geproduceerd wordt, logisch toch!??
  De mv-houders zijn toch steeds de de verwende jochies.
  Volgend graag nog een paar % bij, en dan maar weer op de boterberg en later als Kerstboter weggeven.
  Het is gewoon gezond dat er af en toe slechtere perioden zijn, dan krijg je een pas op je plaats!
  Andere sectoren hebben daar ook gewoon mee te maken.
  Marktwerking,!
  De bomen stijgen niet tot............

Of registreer je om te kunnen reageren.