Home

Achtergrond 288 x bekeken

Bruinrotgeval in Friesland

In een partij pootgoed in Friesland is eind december bruinrot vastgesteld.

Dat zegt de Plantenziektenkundige Dienst (PD). De bacterie is aangetroffen in één partij, de andere partijen op het bedrijf zijn vrij. Het onderzoek naar de herkomst van de bacterie is nog niet afgerond.

”De oorzaak is nog niet gevonden. Een besmetting vindt meestal plaats door contact met besmet water”, legt Frans Janssen van de PD uit. Uit het onderzoek blijkt dat op het perceel waar de partij is geteeld geen overstromingen met water zijn geweest, ook is besmetting via machines onwaarschijnlijk. In andere partijen van hetzelfde (Nederlandse) moedermateriaal is ook geen bruinrot gevonden.

Janssen constateert dat de vondst past in het beeld van de afgelopen jaren. ”De pootgoedsector mag tevreden zijn over het resultaat van het beregeningsverbod. Terwijl tot voor 2003 nog jaarlijks tot tien gevallen werden gemeld, is er de afgelopen jaren maximaal één geval per jaar vastgesteld. De maatregelen hebben effect.”

Alle aardappelen op het bedrijf mogen niet meer als pootgoed worden gebruikt en worden gecontroleerd afgezet. De besmette partij wordt vernietigd. Op het besmette perceel geldt voor de komende vier jaar een teeltverbod. Het bedrijf komt de komende drie jaar onder toezicht van de PD.

Directeur René van Diepen van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) ziet de besmetting als een incident. ”Op de grote lijn kunnen we zeggen dat de bruinrotsituatie in Nederland goed onder controle is. De laatste jaren zijn er nauwelijks gevallen.” Op basis hiervan verwacht Van Diepen dat het geval weinig effect zal hebben op de aardappelhandel

Bruinrot is een quarantaineziekte. ”LNV heeft de besmetting gemeld in Brussel. Aan telers wordt het via nieuwsbrieven of presentaties gecommuniceerd. Meer is volgens de PD gezien de ernst van de zaak niet noodzakelijk. ”De pootgoedsector weet dat ze voorzichtig moet handelen omdat er risico is op een besmetting met bruinrot.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.