Home

Achtergrond 205 x bekeken

Britse bond voorzichtig positief

De Britse National Farmers Union (NFU) denkt dat de landbouw het dit jaar beter zal doen dan de economie in het algemeen.

Bovendien signaleert de NFU dat Britse boeren nog altijd voor krediet bij hun banken kunnen aankloppen. Het Britse bureau voor de statistiek ONS heeft bekendgemaakt dat dat de economie in het vierde kwartaal van 2008 met 1,5 procent is gekrompen. Omdat er in het voorafgaande kwartaal ook een krimp was – met 0,6 procent – is de Britse economie nu officieel in recessie. Bovendien zijn juist vorige week bijna 2.000 ontslagen aangekondigd in de vlees- en foodsector, waaronder 850 bij de Britse vestigingen van Vion.

"Ondanks die somberheid geloven onze economen dat de vooruitzichten voor de landbouw optimistischer zijn. Hoewel er enkele aanwijzingingen zijn dat de consument minder duur rood vlees koopt en naar goedkopere merken uitwijkt, blijven de winkelverkopen van levensmiddelen toenemen. De daling van het Britse pond heeft bovendien positieve gevolgen doordat de invoerdruk vermindert en de exportprijzen voor granen juist toenemen."

De NFU tekent verder aan dat de grondprijzen recent weliswaar zijn gedaald maar nog altijd hoger zijn dan in 2007. "Een sleutelfactor is de beschikbaarheid van krediet. Ons onderzoek naar de ervaringen van de leden met hun banken wijst uit dat krediet tot nu toe relatief onbelemmerd beschikbaar blijft voor de landbouw."

Of registreer je om te kunnen reageren.