Home

Achtergrond 123 x bekeken

Bos waarschuwt provincies over Essent

Minister Wouter Bos (Financiën) waarschuwt provincies de opbrengst van de verkoop van hun aandelen in het energiebedrijf Essent niet over de balk te smijten.

"Als ze het geld verbrassen, creëren ze een tekort dat wij niet zullen aanvullen'', schrijft Bos donderdag in zijn BosBlog.

Hij gaat ervan uit dat het huishoudboekje van de provincies na de voorgenomen verkoop van Essent aan branchegenoot RWE niet zal veranderen: in plaats van dividend te ontvangen, krijgen ze straks rente als ze de opbrengst van de aandelenverkoop op de bank zetten.
Bos is aan het bekijken of de provincies niet te veel of te weinig geld van het Rijk krijgen. Mochten provincies door de verkoop van Essent er slechter voor komen te staan omdat ze de opbrengsten uitgeven, dan zal hij dit dus niet meenemen in zijn berekeningen. "Provincies die hun aandelen willen verkopen omdat ze denken dan meer geld te kunnen uitgeven dan nu, rekenen zich onterecht rijk en snijden zichzelf in de vingers.''

Bos schrijft in zijn weblog ook dat PvdA-Kamerlid Diederik Samsom goed onder woorden bracht wat Bos als PvdA'er vindt over de verkoop van Essent. Samsom keerde zich daar tegen. Hij wil dat provincies en gemeenten als aandeelhouders zeggenschap houden. Als minister van Financiën deelt Bos het door zijn collega Maria van der Hoeven (economische Zaken) verwoorde standpunt dat het rijk provincies en gemeenten niet kan verhinderen hun aandelen van de hand te doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.