Home

Achtergrond 200 x bekeken

Ammoniakdoel aanscherpen

De uitstoot van ammoniak door de veehouderij moet verder omlaag. Het kabinet zal aandringen op een scherper Europees emissieplafond voor 2020.

Dat antwoordt minister Gerda Verburg op Kamervragen over ammoniak. Dit in aanloop naar het Kamerdebat van donderdag. De uitstoot van vervuilende stoffen in de EU is aan maxima gebonden, de nationale emissieplafonds (NEC). Zo mag Nederland 128 kiloton ammoniak uitstoten in 2010, een doel dat volgens het kabinet wordt gehaald.

De Europese Commissie herziet de NEC-richtlijn, waarbij nieuwe doelen worden gesteld voor 2020. Volgens het kabinet moeten deze worden aangescherpt, met het oog op het behoud van kwetsbare natuur. Voorwaarde is wel dat dit in EU-verband gebeurt. Daardoor neemt ook de ammoniakneerslag vanuit het buitenland af.

De veehouderij wordt sterk beperkt door ammoniak. Met de commissie-Trojan ziet Verburg saldering als reële optie. Het LEI becijfert de ammoniakuitstoot in 2020, bij huidig en voorgenomen beleid, op 107 kiloton.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.