Home

Achtergrond 308 x bekeken 2 reacties

'Afzetkosten grootste zorg bij mestbeleid'

De afzetkosten van dierlijke mest zijn het grootste punt van zorg voor de toekomst van het mestbeleid. Dat zegt voorzitter Oene Oenema van de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM).

Met de huidige voorstellen voor gebruiksnormen is er in 2015 in Nederland plaatsingsruimte voor minder dan 150 miljoen kilo fosfaat, inclusief de gebruiksruimte voor kunstmest.

De mestproductie in Nederland is momenteel 160 miljoen kilo fosfaat, waardoor de druk op de mestmarkt nog groter zal worden. In 2008 was de fosfaatproductie lager dan de plaatsingsruimte voor fosfaat, vooral omdat de fosfaatgebruiksnormen nog relatief ruim waren en relatief veel pluimveemest is geëxporteerd naar het buitenland.

"De afzetkosten voor dierlijke mest zijn met prijzen van 20 tot 25 euro per kuub niet duurzaam. Dit houden veehouders niet vol en dit leidt tot creatieve oplossingen voor de mestproductie op veebedrijven. Dat moeten we voorkomen. De samenleving moet het niet toestaan dat de afzetkosten zo hoog zijn. Een prijs tussen de 5 en 10 euro per kuub is wel duurzaam", aldus Oenema.

Oenema ziet een oplossing in goedkope verwerkingstechnieken waardoor de vaste verhouding tussen stikstof en fosfaat in mest kan veranderen. Dit biedt meer afzetmogelijkheden in de akkerbouw. "Veel verwerkingstechnieken zijn erg kostbaar. De verwerking tot kunstmestvervanger kost tussen de 20 en 40 euro per kuub. Dat is te duur. Toch moeten de proeven hiermee doorgaan om hiermee tot goedkopere technieken te komen", aldus Oenema.

De mestspecialist ziet in de huidige marktsituatie meer kansen voor mestverwerking dan in het verleden, toen vrijwel alle initiatieven strandden. "De druk op de mestmarkt is nu veel hoger en de mineralen stikstof en fosfaat zijn schaars, waardoor we er zuinig mee om moeten gaan. Bovendien zijn er nu veel minder varkenshouders dan in het verleden. De huidige varkenshouders zijn veel groter en hebben daardoor meer macht. De varkenshouders hebben hierdoor meer kracht om initiatieven tot een succes te laten worden."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    down under

    En waarom moeten de initiatieven weer van de varkenshouderij komen? Waarom mag maar 170 kg N uit dierlijke mest aangevoerd worden en niet alle N tot norm gewas, N uit kunstmest spoeld evengoed weg/af bij verkeerd (onder te natte omstandigheden) gebruik, en zelfs een gedeelte van kunstmest N vervluchtigd in de vorm van NH3 (iets wat veel mensen niet weten!). Dit beleid wordt onder grote druk (denk bv alleen maar al aan de kunstmestgigant K&S uit Duitsland) in stand gehouden. Daarbij komt dat nu het steeds duidelijker wordt dat er nog vele werkelozen bij zullen komen de politiek echt niet in hun ambtenaren apparaat snijden. Het mestbeleid is zowiezo gestoeld op vaag wetenschappelijk bewijs welk in de loop van decenia telkens weer bijgesteld moet worden om maar enigzinds geloofwaardig over te kunnen komen. Effe een zijstraat in: af gelopen week werd er nog bij het weerbericht gezegt dat het mindervaak mistig is omdat de lucht steeds schoner is geworden. Als dit ook met het mineralen aanbod gebeurd dan sterven straks de bossen van armoede.

  • no-profile-image

    Conclusie

    Boertje pesten,boertje uitmelken, boertjes laten verhongeren, grond inpikken, grond natuur maken! Dit is het mestbeleid!!! De rest van de motivatie hoeft niet meer! Resultaat economische crisis!!

Of registreer je om te kunnen reageren.