Home

Achtergrond 181 x bekeken

Afkoeling economie raakt Shell

Oliemaatschappij Shell heeft in de laatste maanden van vorig jaar flink last gehad van de afkoelende wreldeconomie.

Door de inzakkende handel daalde het goederenvervoer en daarmee de vraag naar brandstoffen. Dat blijkt uit de resultaten die het concern donderdag bekendmaakte.

De winst tegen actuele voorraadkosten viel in het vierde kwartaal terug tot 4,8 miljard dollar, 28 procent minder dan de 6,7 miljard dollar in de vergelijkbare periode van 2007. Na aftrek van bijzondereposten bleef een winst over van 3,9 miljard dollar. Dat is lager dan de gemiddelde verwachting van analisten.

Ondanks de lagere inkomsten blijft Shell streven naar verhoging van het dividend en flinke investeringen, onder meer in de zoektocht naar nieuwe velden. Het bedrijf verwacht daar dit jaar 31 tot 32 miljard dollar voor uit te trekken in vergelijking tot 32 miljard dollar vorig jaar.

Ook op het dividend wordt niet gekort. De uitkering aan aandeelhouders steeg in het vierde kwartaal met 11 procent tot 0,40 dollar. In het lopende kwartaal verwacht Shell een verdere stijging van 5 procent tot 0,42 dollar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.