Home

Achtergrond 200 x bekeken

Aantal spoeddebatten in Kamer stijgt verder

Het aantal spoeddebatten in de Tweede Kamer stijgt onverminderd door.

Vorig jaar kwam het parlement 65 keer met spoed bijeen, in 2007 was dat 43, het jaar daarvoor 29. Uit de dinsdag door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet gepresenteerde cijfers blijkt dat de totale vergadertijd in de plenaire zaal flink is toegenomen. In totaal is er vorig jaar 1159 uur en 20 minuten gedebatteerd. Een jaar eerder was dat nog 924 uur en 40 minuten.

Net als het jaar ervoor stelde ook vorig jaar fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren de meeste schriftelijke vragen aan het kabinet (185, 145 in 2007). Ook nu is PVV-Kamerlid Raymond de Roon de nummer twee met 138 vragen (142 in 2007).
GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik mag zich de kampioen over 2008 in het stellen van de meeste mondelinge vragen noemen: zes. Ernst Cramer (ChristenUnie) loodste met elf de meeste wijzingsvoorstellen door het parlement.

In een toelichting zei Verbeet vanaf nu ook het aantal baby's van Kamerleden te willen tellen, want het aantal zwangerschappen is met de komst van een zwangerschapsverlof voor parlementariërs toegenomen. CDA'er Sabine Uitslag was vorig voorjaar de eerste die tijdelijk een zwangere partijgenote verving in de fractie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.