Home

Achtergrond 182 x bekeken

Winst Friesland Foods vooral uit ingrediënten

Zuivelcoöperatie Friesland Foods maakt dit jaar vooral winst op de productie van ingrediënten.

Deze worden geproduceerd door de productgroep Industrial. Bij Industrial is het bedrijfsresultaat dit jaar zelfs fors verbeterd, meldt het bedrijf in een nadere toelichting op de halfjaarcijfers. De omzet steeg met zestien procent ten opzichte van de eerste helft van 2007 tot 421 miljoen euro. Ook de winst steeg sterk.

Bij de verse zuivel was in het eerste kwartaal sprake van een prijspiek. Daarna daalden de resultaten weer. Bij de andere bedrijfsonderdelen werd minder verdiend.

Tot de productgroep Industrial behoren onder meer Friesland Foods Domo en Kievit. Net als bij bedrijfsonderdeel DMV van Campina worden daar speciale ingrediënten uit melk gemaakt voor onder meer medische toepassingen en de voedingsmiddelenindustrie. Industrial is met een jaaromzet van 797 miljoen euro in 2007 de kleinste productgroep.

De groepen Classic Dairy (waaronder ook dagverse zuivel) en Consumer Products International zijn de twee grootste bedrijfsonderdelen. Ze hadden in 2007 elk een omzet van 1,6 miljard euro.

Bij de productgroep Consumentenproducten Europa konden hogere prijzen worden berekend en steeg de netto-omzet in de eerste helft van 2008 met vier procent. Het resultaat is, ondanks de verkoop van Friso kindervoeding, ongeveer gelijk aan dat in de eerste helft van 2007.

Bij de groep Consumentenproducten Internationaal steeg de omzet in de eerste helft van dit jaar met twaalf procent tot 875 miljoen euro, maar was het resultaat minder dan in de eerste helft van 2007. Friesland Foods hoopt in de tweede helft van dit jaar de prijzen op de markten in Afrika en Azië te kunnen verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.