Home

Achtergrond 159 x bekeken

WTO-directeur waarschuwt voor protectionisme

De huidige crisis in de financiële sector mag niet leiden tot protectionisme en economisch isolationisme. Dat zei directeur-generaal Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie WTO woensdag.

De geschiedenis leert dat protectionisme slecht is voor de wereldeconomie, aldus Lamy, die in dat verband verwees naar protectionistische maatregelen tijdens de Grote Depressie. ”Dat beleid uit het verleden hoort geen plaats te hebben in onze toekomst.”

Ondanks de voortrazende financiële storm, moet de wereldgemeenschap blijven streven naar het afschaffen van handelsbarrières, aldus Lamy.

Lamy noemde de zogenoemde Amerikaanse Smoot-Hawley-wet uit de jaren dertig als voorbeeld van hoe het niet moet. Die wet verhoogde de importtarieven op meer dan 20.000 producten tot recordhoogtes. Dat leidde alleen maar tot hogere prijzen en een handelsoorlog tussen landen, aldus de WTO-directeur. ”In een financiële crisis hebben mensen juist meer koopkracht nodig, niet minder.”

Lamy zei verder dat het belangrijk is dat de Doha-onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsakkoord nog voor het einde van dit jaar worden afgerond. De al zeven jaar voortslepende onderhandelingen in de Doha-ronde liepen in juli vast wegens onenigheid tussen de grootste handelsblokken over het afschaffen van tarieven op landbouwproducten en industriële goederen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.