Home

Achtergrond 310 x bekeken

Voorkomen is beter

De Europese Commissie wil dat de aanpak van dierziekten in de Europese Unie beter op elkaar wordt afgestemd.

Daartoe komt Brussel met een nieuwe Diergezondheidswet en wil de Commissie onder meer de controle op importen verscherpen.

De aangekondigde maatregelen zijn in een actieplan vervat. De harmonisering van het dierziektenbeleid is een zeer goede zaak, zeker in een steeds verder uitdijende EU met in elk geval voorlopig grote verschillen in gezondheidsstatus en -aanpak.

Dat de Commissie zich richt op preventie, is uitermate verstandig. Het credo voorkomen is beter dan genezen gaat zeker op voor dierziekten, zo hebben uitbraken van allerhande ziekten in de recente Europese geschiedenis maar al te pijnlijk duidelijk gemaakt. Brussel ziet in de preventie vooral een strengere aanpak van de handel, ook een rechtstreeks gevolg van die crises van de laatste jaren. Dat een prioriteitslijst van dierziekten wordt gemaakt, is te prijzen gezien de komst van ’nieuwe’ virussen als blauwtong.

De vraag is natuurlijk wat ervan terecht komt. Brussel heeft altijd de neiging (te) veel naar zich toe te trekken en lidstaten tegen zich in het harnas te jagen. De Brusselse molens malen bovendien langzaam. De grote vraag is ook of voldoende geld beschikbaar is, gezien de druk op het landbouwbudget. Het onderwerp is er belangrijk genoeg voor.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.